GoldenEye: Un nou atac informatic afectează instituții din România și din restul lumii

de: George Stanciu
27 06. 2017

Nici nu a trecut bine pericolul ransomware-ului WannaCry, că un nou atac informatic, cunoscut ca GoldenEye, începe să-și facă simțită prezența.

GoldenEye este un atac informatic de tip ransomware care a început să se împrăștie pe parcursul zilei de marți, fiind raportat pentru prima dată în Ucraina, apoi în Rusia. Se pare că și instituții din România sunt afectate de noul ransomware, conform celor de la BitDefender.

Autoritățile din Ucraina au mari probleme din cauza noului atac, deoarece distribuitorul de energie electrică, aeroportul principal din Kiev, banca națională și alte firme de comunicare au fost afectate de GoldenEye, până și bancomatele închizându-se. Oleksandr Turchynov, șeful consiliului național de securitate din Ucraina a acuzat rapid Moscova pentru lansarea acestui atac.

De asemenea, companii din Norvegia, Rusia, Danemarca și Franța au de-a face cu noul atac informatic și există informații conform cărora și instituții din Spania, India și chiar Statele Unite au fost afectate de ransomware.

GoldenEye: Cum funcționează noul atac informatic

Atacul informatic GoldenEye pare să fie o variantă mai nouă a unui ransomware mai vechi, cunoscut ca Petya. Cercetătorii în securitate avertizează că acesta se poate transmite de la un calculator la altul fără intervenția utilizatorilor, exact ca în cazul WannaCry.

Atunci când un calculator este infectat cu GoldenEye, conținutul sistemului devine inaccesibil, accesul putând fi recăpătat doar în urma plății unei recompense. Atacatorii de acum cer echivalentul în Bitcoin a 300 de dolari pentru a oferi utilizatorilor cheia de decriptare. Mai jos avem și o imagine cu modul în care arată noul virus, care blochează complet sistemul după criptare.

Momentan, sfaturile oferite de către cei din domeniul securității, disponibile și în linkul de mai sus, sunt următoarele: e necesar să actualizați imediat sistemul de operare la cea mai nouă versiune disponibilă, urmând ca apoi să actualizați și aplicațiile pe care le folosiți. De asemenea, se recomandă și crearea unor copii de siguranță a documentelor importante pe care le aveți pe calculator, pentru a nu risca pierderea acestora.